Een maand na de aankondiging van een groot reorganisatieplan door staalgigant ArcelorMittal is er twijfel of het plan de gewenste vruchten zal afwerpen.

Bij de publicatie van de jaarcijfers begin februari kondigde staalreus ArcelorMittal een stevig reorganisatieplan aan. Dat moet in 2020 leiden tot een structurele verbetering van het bedrijfsresultaat met ongeveer 3 miljard dollar.

De wereldwijde staalmarkt staat al een tijd onder druk. Europese staalprijzen zakten in 2015 bijna met een kwart ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens topman Lakshmi Mittal van ArcelorMittal is de staalmarkt echter klaar voor herstel.

In de Financial Times zegt Mittal dat “de bodem is bereikt”, mede vanwege signalen dat China, goed voor bijna de helft van de wereldwijde staalproductie, van plan is om staalfabrieken te sluiten.

Tegen deze achtergrond en met het reorganisatieplan onder de arm, ziet Mittal de toekomst rooskleurig in.

Geringe prijsmacht

Maar analisten blijven sceptisch. Zo zal het de vraag zijn of ArcelorMittal de beoogde kostenbesparingen zo kan doorvoeren dat de winstmarge verbetert.

Analist Seth Rosenfeld van Jefferies stelt tegenover de FT dat staalbedrijven in het verleden moeite hebben gehad om de winstgevendheid te verbeteren, omdat de voordelen uiteindelijk via lagere verkoopprijzen bij afnemers van staal belandden.

Sluiting fabrieken?

Volgens andere critici mist het plan voor 2020 nog de nodige details, bijvoorbeeld over besparingen in Europa.

De staalreus kondigde niet aan fabrieken te sluiten, terwijl dit volgens analisten van Deutsche Bank juist de belangrijkste aanjager kan zijn voor het verbeteren van de marges. Daarnaast zou het plan van ArcelorMittal teveel leunen op factoren waarop het bestuur weinig invloed heeft.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl